Nieuws Kras Sport

Jos in gesprek met Ranomi Kromowidjojo

In 'In gesprek met' interviewt Jos Kras een sporter of trainer. Op een ongedwongen manier vergaart hij nieuwe inzichten om toe te passen in de trainingen van Kras Xtra. Maar ook voor de sporter zelf is het een uitdaging exact uit te leggen waarom hij in zijn trainingsopzet gelooft. Deze keer: olympisch kampioene Ranomi Kromowidjojo.

Van bovenaf bekeken was het prachtig om te zien. 'Kromo' die bij elke start een halve lengte pakte op haar rivale Sarah Sjostrom bij het wereldkampioenschap van afgelopen zomer in Boedapest of de Worldcup in Eindhoven. De onderlinge strijd werd perfect in beeld gebracht. "Het is inderdaad een sterk punt van me. En ik denk ook dat het een beetje genetisch bepaald is", legt Ranomi uit. "Het verschilt natuurlijk per zwemmer. Je moet sterke benen en rugspieren hebben om die kicks te kunnen maken."

Jos wil weten hoe lang ze al met d(i)e techniek bezig is. De drievoudig olympisch kampioene laat weten dat ze al als jonge zwemster bij TriVia in Groningen er veel aandacht voor had. "Mijn trainster was toen Jeanet Mulder. Die was altijd heel streng als het ging om een goede uitvoering. In Eindhoven zijn we uiteindelijk doorgegaan met het schaven aan de perfecte techniek en houding. Dat ging in samenwerking met het Innolab."

De naam Innolab maakt Jos natuurlijk nieuwsgierig (een afspraak is in de maak). Jos vraagt wat er gebeurt als eenmaal de goede techniek is aangeleerd en hoe alles verder gaat in de praktijk. "Toen ging ik setjes doen. En dat doe ik nog steeds. Negen kicks, iedere keer. Vanaf het startblok en vanuit het keerpunt." Maar waar zit de winst? "Je leert het meeste van het simpelweg toepassen. Ik heb mijn gevoel aan de werkelijkheid gekoppeld. Daarbij heeft het wel geholpen dat ik direct de camerabeelden kon zien nadat ik de oefening had gedaan. Directe feedback werkte heel goed bij mij."