Nieuws Kras Sport

In gesprek met: wereldkampioen Jesse Puts

In 'In gesprek met' interviewt Jos Kras een sporter of trainer. Op een ongedwongen manier vergaart hij nieuwe inzichten om toe te passen in de trainingen van Kras Xtra. Maar ook voor de sporter zelf is het een uitdaging exact uit te leggen waarom hij in zijn trainingsopzet gelooft. De eerste dialoog in deze serie is meteen met een wereldkampioen.

Jesse Puts is - na Marcel Wouda in 1998 (200 meter wisselslag lange baan) en Maarten van der Weijden in 2008 (25 kilometer vrije slag openwater) - de derde Nederlander ooit die deze prestatie levert. Op het WK korte baan in het Canadese Windsor wint de nu 22-jarige Utrechter op 10 december 2016 de 50 meter vrije slag in een tijd van 21,10 seconden.

Sprintspecialist Jesse traint niet bij een Nationaal Trainingscentrum in Amsterdam, Drachten of Eindhoven. Hij kiest voor zijn club Aquarijn in Nieuwegein onder leiding van trainer Herman van de Berg. Binnen het Nederlandse topzwemmen kiest Jesse bewust een andere weg in vergelijking met bijvoorbeeld Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk of Ferry Weertman die al olympische medailles in hun prijzenkast hebben hangen.

In de ideale sprint moet alles kloppen. De start, de onderwaterfase, het weer boven water komen, ook wel de break-out genoemd, het zwemmen zelf, het keerpunt en de finish. De bescheiden Jesse heeft een droom: "Ik wil in 2020 olympisch kampioen worden en onder de 20 seconden zwemmen op de 50 meter vrije slag op de korte baan.” (In het Boerhaavebad en De Planeet zijn dat twee baantjes)

Jos: "Leg eens uit hoe het zit met de verschillen in explosiviteit in alle facetten van jouw sprint?." Jesse: "Het is een soort gevoel dat ik door ervaringen heb ontwikkeld. De slagen moeten niet te lang, maar ook niet te kort zijn." Jos: "Als je naar je onderwaterfase kijkt. Wat voor tips heb je voor de zwemmers van Kras Xtra?." Jesse: "Als je de kicks maakt is het heel vaak zo dat je die vanuit de knieën doet. Dat deed ik ook tot ik het vanuit mijn heupen ging proberen. Op die manier haal je het maximale uit je lichaam." Jos maakt een metafoor: "Een platvis heeft ook geen knieën. Die gebruikt ook het hele lichaam om vooruit te komen."

Jos: "Denk je aan alle technische aspecten tijdens een race waarin je op wedstrijdsnelheid zwemt?" Jesse: "Als je dat tijdens je race gaat doen heb je verloren. Dus nee, om antwoord te geven op je vraag." Jos: "Ga je je zwemslag perfectioneren door metingen bij het Innolab in Eindhoven?" Jesse: "Ik ben heel blij met die analyses. Ik ga er na de Swim Cup in Eindhoven weer heen. Toch ben ik van mening dat niet alleen de camerabeelden moeten bepalen hoe iemand zwemt. Mijn ideale combinatie is het gevoel van mij als zwemmer te combineren met de wetenschap van het Innolab."

 

Jesse Puts

Woonachtig en geboren in Utrecht

Zwemt bij Aquarijn in Nieuwegein

Geb.datum: 1 aug. 1994

Nederlandse records (peildatum 7 maart 2017):

50 meter vrije slag lange baan: 21,82 seconden

50 meter vrije slag korte baan: 21,05 seconden