Nieuws Kras Sport

Wintersport

KRASSERIJEN

Wintersport

De jeugd vandaag de dag is niet erg verwend wat natuurijs aangaat. Weten ze überhaupt wel wat het is? Natuurlijk, als je echt wil, dan is er ieder jaar heus wel een stukje te vinden, waar je met gevaar voor eigen leven overheen kunt schaatsen. Hoewel, afgelopen winter heb ik toch echt nergens op natuurijs gestaan. Maar hoe dan ook en ook al had ik mij nog zo voorgenomen om dit als ouder nooit te bezigen; vroeger was het dus echt beter. In mijn jeugd was het ieder jaar raak, daar hoefde je echt niet aan te twijfelen, sneeuw en ijs, je was ervan verzekerd. Nu is het behelpen, kommer en kwel.

Midden jaren ’70, daar stond ik op mijn vaders oude Vikingen. De eerste slootjes en vijvers kraakten, maar het kon. Het Meertje van Vlek, de Kom van Biegel, het Koeienbad of het Laegieskamp. Allen kleine vijvertjes, waar het al snel zo razend druk was, dat je feitelijk geen klap meer kon maken. Maar daar ging het toen ook niet om, je stond daar met je vrienden en klasgenoten en natuurlijk dat ene meisje, waar je heimelijk verliefd op was en indruk op trachtte te maken. En je droomde niet alleen van haar, maar ook van nog een paar nachtjes strenge vorst, want dan…, ja dan kon je laten zien wie de beste schaatser was. Althans daar hoopte en gokte je op, dat jij veel beter schaatste dan die andere binkies uit je klas. Ja, dan zou het spel op de wagen zijn, hele andere koek dan dit aankloten op bevroren postzegels. En het kwam zover. Dus verzamelen bij het Koeienbad en over de slootjes naar de Molen van Ankeveen. Een kwartiertje schaatsen en klunen en dan kroop je op je knieën de Provincialeweg over, knettergek! En je schaatste en schaatste over de uitgestrekte plassen tot voorbij het schemerlicht, hoe mooi was dat niet?

Ik kan mij nog herinneren, heus er werd ook geskied, mensen trokken ook naar de Alpen voor sneeuwpret, dat ik in Saas-Fee bivakkeerde met vijf vrienden. Een mobiele telefoon bestond nog lang niet en Bart en ik belden iedere ochtend vanuit een telefooncel op weg naar de lift met het thuisfront. En na het skiën einde middag deden we hetzelfde. Want jawel er lag bijna natuurijs gonsde het en dat wilden wij voor geen goud missen. De andere vier vonden het maar belachelijk, maar Bart en ik zouden bij groen licht de wagen inspringen voor de terugtocht. Schaatsen op natuurijs, daar kon geen besneeuwde berg tegenop. Uiteindelijk bleek het niet nodig, maar schaatsen was voor ons dus vele malen mooier, leuker en belangrijker dan skiën, hoe leuk en gaaf dat ook was.

En die kant gaan we weer op, nu de bergen door Corona afgeraden worden en de liften om eenzelfde reden dreigen stil te blijven staan tot minstens Oudejaarsavond. Dus, alle wintersportvakanties met Kerst in de drie Alpenlanden Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk kunnen de kast in. En hetzelfde geldt voor de Italiaanse Dolomieten, waar de ellende in Europa begin van dit jaar feitelijk begon. Maar betekent dat dan dat we de wintersport vaarwel mogen zeggen? Nee, natuurlijk niet, alleen moeten we wat anders gaan verzinnen. En ja, dan heb je het al snel over schaatsen, dat hoort bij winter en is sport. En eigenlijk past het ons Nederlanders veel beter, want wij zijn mensen van het vlakke land, wat hebben we daarom ook te zoeken in de bergen? Maar waar is dan dat natuurijs? Dat heb je vooralsnog nu niet nodig, want we hebben onze IJsbaan, samen met Thialf het mooiste ijs van Nederland. En daar gaan we schaatsen de hele kerstvakantie door, een wintersportvakantie om niet te vergeten. Echt een aanrader om naast het vrij schaatsen een Intensief Cursus bij Kras Sport te nemen. Even lekker de boel opfrissen of even gewoon die hele schaatstechniek onder de knie te krijgen. Leuk en leerzaam, op elk niveau, voor jong en oud, het hele gezin, heerlijk!

En natuurijs? Zoals ik al een paar Krasserijen geleden een knoert citeerde; ”die gaat er komen”, is nog steeds zijn stellige overtuiging. En echt ik geloof dat die nog gelijk krijgt ook, want ook ik raak overtuigd. Eind januari, begin februari 2021 staat de hele natie op de Hollandse bevroren wateren, wat ik je brom. Dus, oefen je nu rot op de IJsbaan Haarlem, je wil immers niet voor aap staan, daar op dat natuurijs voor dat ene meisje of die ene jongen. Zie allen nu al uit naar een zalige kerstvakantie.