Nieuws Kras Sport

25 jaar Kras Sport!

HAARLEM – ZWEM- SCHAATS- EN SKEELERSCHOOL KRAS SPORT BESTAAT DEZE MAAND 25 JAAR

Dat leverde 132.000 schaatscursisten, 22.000 zwemcursisten (kind) en 11.000 skeelercursisten op. Een terugblik..

Kras Sport behoort tot de eerste instellingen in Nederland die recreatief sporten laagdrempeliger maakten. Sporten was destijds vooral nog wedstrijdgericht en je moest de sport dus al beheersen voordat je bij een club kon komen. Jos Kras, bewegingsspecialist, oprichter en directeur van Kras Sport: “Opvallend en daarmee kenmerkend was dat destijds bij het inschrijven van nieuwe schaatscursisten 95% de vraag stelde of het geen bezwaar was dat hij/zij nog niet kon schaatsen!”

 

Hoogtij

Getalsmatig kende Kras Sport haar hoogtijdagen van 1998 tot 2002, Kras Sport had toen de beschikking over het PMT-complex in Santpoort. Kras Sport faciliteerde daar de meest gangbare sporten, van conditietraining tot zelfverdediging. 18.000 sporters werden jaarlijks een stap verder geholpen in hun recreatieve sportbeoefening.

 

Overleven

Overleven is niet makkelijk voor een commerciële sportorganisatie, subsidie en andere giften daar komt men niet voor in aanmerking. “Feeling houden met de doelgroep en leven bij de gratie van de massa”, is het overlevingsrecept van Kras Sport. Uitgangspunt tegenwoordig is het creëren van een win-winsituatie, voor zowel de cursist, Kras Sport, als de sportfaciliteit. Net als bij de schaats- en skeelerlessen regelt Kras Sport bij het zwemmen álles rondom de lessen – van personele bezetting, leskwaliteit tot de administratie – en zorgt er zo voor dat het faciliterende zwembad slechts de lusten van zwemlessen kent.  “En als spin-off zie je de leskinderen dan weer komen vrijzwemmen in het bad waar ze ook lessen genieten”, aldus Kras. Momenteel verzorgt Kras Sport zwemlessen in Haarlem bij De Planeet en het Boerhaavebad en in Zaandijk bij Kuin Sport en Wellness.

 

Evolutie recreatief sporten

In die 25 jaar is er veel veranderd binnen de recreatieve sport. Kras: “Waar 25 jaar geleden mensen blij waren met aandacht en de mogelijkheid om te kunnen sporten in groepsverband, zijn de sporters steeds kritischer geworden. Wordt er niets of niet genoeg geleerd, dan wordt er in tegenstelling tot 25 jaar geleden aan de bel getrokken. 25 jaar geleden was het 'normaal' dat een cursist de fout bij zichzelf zocht en accepteerde, dat hij/zij geen aanleg voor de desbetreffende sport had. Als instructeur werd je daardoor technisch niet zo uitgedaagd als anno 2013. Tegenwoordig kan een cursist zien welke vaardigheden aangeleerd gaan worden, welke vaardigheden reeds behaald zijn, van wie hij/zij les heeft en waar en wanneer hij/zij verwacht wordt.” Om dit mogelijk te maken ontwikkelde Kras Sport een eigen instrument, het Leerlingvolgsysteem. Kras: “De essentie van het (online) leerlingvolgsysteem is dat je als cursist zicht houdt op het traject dat je met de instructeur ingegaan bent. Tevens geeft het de directie of het managementteam de mogelijkheid om de instructeurs bij te sturen indien de doelen niet of onvoldoende binnen de gestelde tijd worden behaald. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om het proces van aanleren te managen door te variëren in groepsgrootte, instructeurs, aanbiedingsvormen, etc. De behaalde resultaten zijn dan weer uitgangspunt voor nieuw aanbod en scholing/training instructeurs.”

 

Kras Xtra

Een voorbeeld van dat nieuwe aanbod is Kras Xtra, een aanvullend programma voor de veeleisende en fanatieke schaatser. Een speciaal schaatsprogramma bestaande uit een mix van training, thema-avonden en wedstrijden. Het 18 weken  durende programma is inclusief twee trainingen per week, deelname aan een marathoncompetitie en twee Super Marathons.

 

Feest?

Kras Sport roept alle oud-cursisten op zijn/haar leukste Kras Sport ervaring te delen op de facebookpagina van Kras Sport. De leukste inzending krijgt een Kras Sport training naar keuze. Daarnaast wordt vanaf 1 november een jaar lang de 25e van de maand een Kras Sport facebookfan in het zonnetje gezet middels een privéles naar keuze van 25 minuten.