Nieuws Kras Sport

KRASSERIJ SARCOPENIE

SARCOPENIE

Het klinkt zomers, is het niet? “Waar ga jij dit jaar naartoe?”, zou je zeker rond deze tijd van het jaar gevraagd kunnen worden. “Wij gaan deze zomer naar Sarcopenie, dat schijnt erg mooi en in trek te zijn”. “Oh ja, ik ken het helemaal niet, nooit van gehoord eigenlijk”. “Nee? Nou, het is een klein eilandje voor de Italiaanse kust, schijnt prachtig te zijn. Mooie natuur, heerlijk zwemmen en natuurlijk een geweldige keuken. Zien er écht héél erg naar uit”.

Maar goed, een zonnig vakantieoord is het verre van, laat staan leuk. Nee, het heeft hier zelfs niets mee van doen. Het is namelijk een verzwakking van de spieren, die wij als mens nu eenmaal krijgen naarmate wij ouder worden, sarcopenie dus. Tot aan de leeftijd van 25 jaar, neemt je spiermassa toe als ook de kracht, ervan uitgaand dat je gewoon gezond beweegt in die levensjaren. Maar dan! Vanaf je 25e neemt je spierkracht en -massa met ongeveer 1% per jaar af. Dat klinkt niet zoveel en dus ook geen reden tot paniek, want wat is nu eenmaal een procentje? Echter, zou de notatie ervan anders zijn, bijvoorbeeld, ‘elke tien jaar vanaf je 25e, neemt je spiermassa/kracht met 10% af’. Nou, dan schrik je toch even. Dat klinkt in ene toch even anders, is het niet? Verontrustend zelfs, althans bij mij. En dat terwijl er feitelijk hetzelfde staat.

Toen ik recent met het fenomeen sarcopenie geconfronteerd werd, schrok ik toch wel even, moet ik heel eerlijk bekennen. Oké, het blijkt een gegeven, maar ik had er nog nooit van gehoord en het mij al helemaal niet gerealiseerd. Hoewel het logisch klinkt, verwacht je dat dan pas op oudere leeftijd, vanaf je pensioengerechtigde leeftijd zullen we maar zeggen, toch? Maar al vanaf je 25e? Misschien dat daar de grootste schrik vandaan kwam, die jonge leeftijd en niet zo zeer de spierafname zelf.

Sarcopenie, gewoon een gegeven dus. Maar niet iets waar je niets aan kunt doen en wat je niet kunt tegengaan. Want dat kan dus zeer zeker wel. Je kan ervoor zorgen, dat je spiermassa en -kracht helemaal niet afneemt, gewoon gelijk blijft of zelfs toeneemt, door simpelweg goede voeding en voldoende beweging. Kijk en dat maakt het dan toch weer dragelijk. Lekker wat eiwitjes tot je nemen en heerlijk sporten, verantwoorde krachtoefeningen meermaals per week, is gewoon wat eenieder moet doen. Dus geen reden tot ongerustheid, gewoon verder gaan met wat je al jaren doet óf er juist nu mee beginnen.

Bewust was ik zelf al jaren bezig met sporten, vanaf kinds zijn al tot aan vandaag de dag toe. Dagelijks bewegen, omdat het goed en gezond is. Maar onbewust ging ik daarmee dan ook deze sarcopenie tegen, toch wel een prettige bijkomstigheid. Lekker schaatsen in de winter, zomers veelal wielrennen, soms skeeleren en banen zwemmen het hele jaar rond. Zelf individueel op eigen gekozen tijden, maar natuurlijk ook veelal ‘klassikaal’ op gezette tijden bij Kras, want samen sporten is toch nét even wat leuker. Enfin, goed bezig dus, ermee doorgaan en jarenlang blijven volhouden, want ‘Aan mijn lijf geen Sarcopenie!’