Nieuws Kras Sport

OPAATJE

KRASSERIJEN

OPAATJE

Met veel genoegen begaf ik mij op de fiets richting Houtmanpad. Spannend, dat zeker, want dit kleine stukje op de fiets was een mooie proef om eens te bezien hoe dat versleten knietje van mij het zou houden. Maar nog spannender was het uiteindelijke doel van het tochtje.

Aangekomen, nam ik plaats op een bank aan de zijkant en voelde mij gelijk een opaatje. Niet vanwege het versleten knietje, die zich zo op het eerste gezicht wonderwel heeft gehouden, maar meer omdat ik mij bevond tussen hele jonge ouders met hun zeer jong grut. En maar bewegen en maar spelen en maar sporten, zo voltrok het zich voor mijn ogen, erg leuk om te zien.

Ik sloot voor even mijn ogen en dwaalde in gedachte af naar mijn eigen peutertijd, voor zover ik mij daar nog iets van kan herinneren? Ja, ik ken de verhalen van toen, maar volgens mij is het beeld daarbij eerder ontstaan uit de levendige vertelsels, dan dat ik het bewust zelf heb meegemaakt, laat staan voor de geest kan halen. Zo gaan die dingen.

Ik was een bewegelijk ventje, altijd in de weer en maar hollen en maar draven, met of zonder bal of ander attribuut. Zelfs op tijden dat ik mij stil diende te houden, aan tafel of in de klas bijvoorbeeld, bleef ik maar gaan. “Die jongen heeft geen zit in de kont”, sprak mijn moeder. Een sportief leven, van jong manneke tot op de dag van vandaag. Sportief, maar niet lenig. Het is mijn lichaamsbouw, het zijn de korte spieren of welke verklaring dan ook gegeven. Een spagaat, daar hoefde ik niet aan te beginnen. Met mijn handen mijn tenen aanraken met gestrekte benen, veel verder dan mijn schenen vastpakken kwam ik niet. Ach, het heeft niets afgedaan aan mijn spelplezier en sportvreugde, maar toch. Het geeft je te denken, nu ik hier zo zit, of ik wellicht leniger was geweest als mijn vader of moeder hier zo met mij hadden gestaan? Bestond dat eigenlijk toen al, het zou mij verbazen.

Ik heb het hier over Mini Gym, de jongste tak van sport van Kras Sport uit. Het is een machtig gezicht al die kleintjes zo in beweging. Goed voor dat kleine lichaampje om al lekker te bewegen en spelenderwijs te werken aan balans, coördinatie en souplesse. Maar ook het sociale aspect is mooi om te zien. Hoe het ene peutertje dingen gaat ondernemen met dat andere peutertje. Ja, zoveel vlakken en aspecten waardoor ook dit kan uitgroeien tot iets heel moois en groots binnen Kras Sport.

En ik? Ach, ik zal nog wel een keertje komen aanwaaien uit hoofde van mijn functie binnen Kras Sport. Mijn kinderen zelf zijn te oud, eigenlijk al tegen een leeftijd aan om zelf kinderen krijgen. En dat zou toch wat zijn, is het niet? Neem ik over een paar jaar die kleine spruiten mee, om ze heerlijk te laten Mini Gymmen. Zit ik er dan zowaar écht als opaatje, ik zie er al naar uit.